dimarts, 4 de novembre de 2008

Diu que ja "tenim" president...

Ara sí. Ja està. Ja s'ha acabat la campanya electoral més llarga (enriu-te'n de les del Barça). He de reconèixer, que tot i les enquestes, jo no acabava de tenir clar que acabés passant. Però sí, Obama ha guanyat, i el món ja veu els EEUU d'una manera diferent.

Per la majoria d'europeus, que som molt cools i guais, la victòria d'Obama és molt més que la victòria del partit Demòcrata; representa un gran pas endavant. Que un negre arribi a la Casa Blanca és més simbòlic que res. De l'esclavitud, al poder. I felicito als americans per haver fet aquest pas. Aquí, que som tan guais, no ho acabo de veure possible, encara. Tenim un president cordobès, sí, però té la mateixa pell que nosaltres.

Desconec si Obama serà un bon president pels EEUU, i de retruc, pel món en general. A nosaltres no ens mana directament, però el seu paper és molt important. El president dels EEUU pot fer que el món sigui un lloc més amable, és així, acceptem-ho. I de la mateixa manera que un negre no és pitjor que els altres per ser negre, tampoc és millor. Per això, li haurem de donar temps, veure cap a on porta el seu país i cap a on el seguim tots plegats. Perquè només el temps dirà si Obama és un president vàlid, tot i que de ben segur que la imatge dels EEUU millorarà, i les relacions internacionals, sobretot amb el Middle East, faran un pas cap a la calma. I d'això, tots ens en beneficiarem. Hi haurà més diàleg i (espero que) menys bombes, els americans cauran millor, les borses pujaran a curt termini (ja veurem què passa a mitjà termini). i al principi tot anirà com una seda. I és que només veient la cara d'esperança de la gent concentrada a Times Square aquesta nit, hom se n'adona de que potser tot canvia una mica. L'únic que desitjo és que tot això segueixi un cop hagi passat la novetat i la bona voluntat de tots els que s'estrenen en càrrecs importants.

Només em pregunto una cosa en relació a tota la gent que sempre ha parlat, sovint malament, "dels americans", així, en general: Si fins ara els americans eren dolents, ara són bons?

2 comentaris:

bel ha dit...

Quan he anat a comprar mandarines i he trobat la fruitera tota emocionada perquè havia guanyat Obama no he sabut gaire com reaccionar... No sap res de política americana, com la majoria de nosaltres, però un negre de president d'EUA és una imatge potent... Esperem que no ens surti com la Thatcher.

Dani ha dit...

Doncs sí, perquè el tio no és que sigui extremadament progressista, precisament. Ja veurem, ja veurem.